Met de tijd mee
Posted in Wonen

Met de tijd mee

Het bijhouden van het verstrijken van de tijd is door de gehele menselijke geschiedenis heen van belang geweest. Ten tijde van de jagers en verzamelaars en de eerste boeren was het weliswaar beperkt tot het bijhouden van de seizoenen en de dag-nachtcyclus, maar met de opkomst van maatschappijen was er behoefte aan een nauwkeuriger systeem. 

Klokken in de oudheid en middeleeuwen

Zonnewijzers zijn de bekendste rudimentaire klok, maar in de oudheid en lang daarna werd ook een ingenieuzer ontwerp gebruikt. Op verschillende plekken op aarde werden waterklokken ontwikkeld. Dit waren kommen, schalen of kruiken die gevuld waren met water en geleidelijk leegstroomden of juist leeg waren en volstroomden. Met het waterniveau en streepjes op de binnenkant kon zo bepaald worden hoeveel tijd er was verstreken.

Het duurde ook niet lang voordat deze klokken ook meer complexiteit en ornamenten kregen waardoor ze niet alleen functioneel, maar ook nog eens erg mooi waren. Zo werden er bij de Grieken rijk versierde drijvende beeldjes toegevoegd die op een gemarkeerde zuil aangaven hoe laat het was en maakte de islamitische geleerde Al-Jazari verscheidene ingewikkelde waterklokken met dieren en muzikanten die de uren verkondigden. Er was alleen wel veel ruimte nodig om deze complexe waterklokken te huisvesten.

Tip: Hangklok Kopen | Grote Collectie Hangklokken

Slingeruurwerken

Met de uitvinding van de pendule in de 17e eeuw kon de tijd nog nauwkeuriger worden aangegeven en kostte dat minder ruimte. Zo konden mensen eindelijk ook versierde klokken makkelijk binnenshuis plaatsen. Deze klokken hebben een ingewikkeld mechanisme van tandwielen in zich dat wordt voortbewogen door het trekkende gewicht en de zwaaiende pendule. De klassieke lange staande klok is hier een bekend voorbeeld van, maar ook de meeste koekoeksklokken werken nog met een slinger. 

Moderne uurwerken

In de vorige eeuw zijn er nog enkele vorderingen gemaakt in het meten van de tijd. Deze methoden zijn allemaal gebaseerd op trillingen in een vrijwel vaste frequentie. Elektrische klokken werken dankzij de trilling van een elektrisch motortje in de klok, terwijl hun vervanger, de kwartsuurwerken, een stuk kwarts laten trillen. Atoomklokken werken dan weer op de trilling van atomen, meestal cesium, maar zijn wederom te groot voor in huis. Daarom worden de atoomklokken die je kunt kopen radiografisch gelijk gezet met een echte atoomklok. Ook je telefoon komt zo aan de tijd.

Een klok voor elke kamer

Het voordeel van al deze verschillende klokvarianten is dat er voor iedereen wel iets is wat past bij hun interieur. Hoewel penduleklokken over het algemeen in een antieke stijl verkrijgbaar zijn, zijn er ook verscheidene wandklokken te vinden die er modern uitzien, maar toch een slinger hebben. Voor kwarts- en atoomklokken is vaak ook zo weinig ruimte nodig dat de behuizing elke gewenste vorm, kleur en stijl kan aannemen. Er is dus een uurwerkontwerp te vinden voor elke kamer in ieder huis dat perfect aansluit bij de rest van het interieur. Je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart