Tips voor het monteren van een rookmelder
Posted in Wonen

Tips voor het monteren van een rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in Nederland. Op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt dient een rookmelder aanwezig te zijn. Heb jij nog geen rookmelder aangeschaft? Doe dit dan snel! Wij zetten alvast handige tips voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het monteren van een rookmelder.

Oriënteer voor aanschaf op rookmelders

Naast de verplichting van rookmelders zijn er weinig specifieke eisen waaraan een rookmelder dient te voldoen behalve aan de NEN-14604 en een CE keurmerk. Rookmelders zijn er in verschillende varianten. Goedkope rookmelders gaan vaak minder lang mee. Kies daarom voor een rookmelder met bijvoorbeeld 10 jaar batterij. Zo ben je de aankomende jaren helemaal safe!

Een goede plek voor een rookmelder

Een goede plek voor rookmelders is belangrijk. Op tijd gewaarschuwd worden kan levens redden. Het grootste gevaar bij een brand is in de meeste gevallen de rook, hoe meer je inademt hoe gevaarlijker het wordt. Daarom telt iedere seconde. Hang op iedere verdieping een rookmelder. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Bij gebruik van een babyfoon hoor je alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer mag daarom ook zeker niet ontbreken!

Aantal rookmelders in huis

De brandweer adviseert om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te hangen. Dit is namelijk vaak de vluchtroute als er brand uitbreekt. Uiteraard is het ook verstandig om in je woonkamer een rookmelder te hangen. Optimale brandpreventie?
Hang dan rookmelders op in alle ruimtes in je huis zoals slaapkamers, bijkeuken, zolder, kelder.

Montagetips voor rookmelders

Het is belangrijk om rookmelders altijd tegen het plafond te hangen. Plaats de rookmelders vervolgens minstens 50 cm van de muur of en plaats hem niet te dicht bij tochtplekken zoals ramen of ventilatie. Als je rookmelders koopt wordt vrijwel altijd standaard montagemateriaal meegeleverd. Zo kun je gemakkelijk
rookmelders plaatsen. Het montagemateriaal bestaat vaak uit twee schroeven en twee pluggen. Door middel van het boren van 2 gaten kun je de grondplaat van de melder tegen het plafond plaatsen. Vervolgens draai je schroeven tegen het plafond en draait de melder hieraan vast. Wil je gaten in het plafond voorkomen? Met speciale magnetische montagesets monteer je jouw rookmelders binnen 1 minuut stevig tegen het plafond. Zonder gaten te boren.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart