Zelf metselen? Deze spullen heb je nodig
Posted in Bouw

Zelf metselen? Deze spullen heb je nodig

Iedere handige klusser kan een muurtje metselen. Je kunt dus zelf een plantenbak maken of een stenen hekje in de tuin. Zelfs een zwembad metselen behoort tot de mogelijkheden. Binnenshuis kun je met behulp van kalkcementblokken een scheidingswandje optrekken. Voor al die toepassingen heb je naast stenen ook cement en metselgereedschap nodig. Er is het nodige verschil in de soorten cement en lijm die voor het metselen gebruikt wordt. Aanbevolen wordt om goed uit te checken of de stenen voor het metselwerk geschikt zijn voor de mortel.

Verschillende soorten cement

Gelukkig hoef je voor informatie niet naar een bouwmarkt om de verpakkingen van de verschillende soorten cement te lezen, want je kunt cement online inkopen. Alle informatie over de producten is duidelijk vermeld op de website, zodat het niet moeilijk is om de juiste artikelen te vinden. Cement is verkrijgbaar met en zonder kalk. Alle soorten cement moeten nog worden vermengd met metselzand. Het gebruik van kalk in cement zorgt ervoor dat het cement wat smeuïger is. Alle soorten cement zijn geschikt voor metselstenen, betonblokken en kalkzandsteen. Er bestaat ook kant-en-klare metselmortel, waar alleen water aan toegevoegd moet worden.

Verlijmen

Wie metselen vervelend vindt of het teveel rommel vindt geven, kan gebruik maken van lijm om betonblokken aan elkaar te plakken. Bij de lijmsoorten wordt onderscheid gemaakt in 3 soorten. Blokkenlijm is uitsluitend geschikt voor betonblokken. Houd er rekening mee dat je dan gebruik moet maken van betonblokken die hiervoor geschikt zijn. DUO lijm kan ook worden gebruikt voor kalkzandsteen. Keramische lijmmortel is uitsluitend geschikt voor het plakken van isolatieblokken.

Metselgereedschap

Om te kunnen metselen heb je gereedschap nodig. Zoals een speciekuip, een bats en een tuinslang om de specie, het zand en het water te mengen. Met een kapsabel en een metselaarshamer worden stenen op maat gemaakt. Met een troffel wordt de specie op de stenen gelegd en uitgespreid. Een harde bezem wordt gebruikt om de net gemetselde muur schoon te vegen. Voegspijkers en een voegbord zijn nodig om de voegen netjes af te werken. Andere essentiële gereedschappen zijn een schietlood, een metselkoord en een waterpas. Daarmee kun je het metselwerk netjes op maat maken.

Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart